Foto’s maken onderweg, wat doe jij?

Foto’s maken onderweg, wat doe jij?

Een liefhebberij van ons is het maken van foto’s. Fotografie is misschien wat te hoogstaand voor wat we effectief doen, maar we zijn verzot op onze spiegelreflexcamera’s met lenzen. Het stond daarom voor ons buiten kijf dat een van de camera’s met een flinke lens mee zou gaan op vakantie.

We fietsten de Ronde van Nederland. De spiegelreflex zat in een aparte zak in de stuurtas zodat deze sowieso waterdicht verpakt zou zijn en ook zo voor de grijp was als we ergens een foto wilden maken.

De fotogenieke momenten hebben zich opgestapeld tijdens de vakantie. We hebben fantastische uitzichten gezien over de Schelde, de Noordzee was schitterend vanaf de Boulevard in Vlissingen. De duinen en het uitzicht op zee was geweldig.

Ik kan doorgaan over het Wad, de Dinkel en de Posbank. We hebben echt geweldige dingen gezien. En we hebben geen enkele foto gemaakt.

Wat ging hier mis?

Je blijft bezig

Waar we geen rekening mee hielden was dat je voor elke foto van je fiets af moet. En dat is wat je het grootste deel van de tijd niet wilt. Ga maar na: Kom je net na een pauze van 20 minuten in een mooie omgeving, dan heb je geen zin om af te stappen een foto te maken om daarna wéér op gang te moeten komen.

De dialoog die een paar keer gevoerd werd ging als volgt:

“Oh wauw, hier is het wel heel mooi.”
-“Ja zeg, beslist.”
“We zouden hier eigenlijk een foto van moeten maken…”
-“Ja, maar ik ben net lekker op gang.” / -“Ja, maar ik heb geen zin om te stoppen.” / -“Ja, het is goed. Doorfietsen.”

(naargelang de vermoeidheid of honger groter werd, wilde het antwoord wel eens wat onvriendelijker worden)

Halverwege de tocht hebben we maar besloten ruimte te besparen en de camera op een logeeradres achter te laten en na de vakantie weer mee te nemen. Dit was voor ons niet de manier om de vakantie te documenteren of iets vast te leggen.

Maar wat dan wel?

Daar zijn we over aan het nadenken. Ons idee is nu om op 1 van de fietsen een videocamera te plaatsen. Een action camera zoals een GoPro of Sony. Ik had graag de opvliegende zwaluwen aan het Wad op die manier in beeld gebracht of de gigantische runderen in de duinen en passant gefilmd. Aan de andere kant vermoed ik ook weer dat je het grootste deel van de tijd de persoon voor je aan het filmen bent.

Eigenlijk weten we niet zeker wat handig zou zijn, maar dat maakt me ook nieuwsgierig. Wat doen andere vakantiefietsers? Wat doe jij? Stap je af en maak je de foto’s die je wilt? Heb je de theorie ‘The best camera is the one that’s with you.’ en maak je foto’s alleen met je telefoon? Ik zou het graag van je horen!

schoot

Jos

4 jaar geleden

Wel, in ons geval ben ik de sterkere fietser. Dit betekent gewoon dat ik best vaker kan stoppen voor een foto, aangezien wielrennen en atb-en een hobby is kan ik dan weer lekker aanzetten om weer in te lopen. Ik ben toch al de pakezel, alle zware spullen gaan achter op mijn yak. Ach en in de bergen als je een pas op moet wil je sowieso vaker stoppen om van het veranderende uitzicht te genieten. En ik om -als het echt steil wordt, zeg 15% of meer- mijn yak achter te laten en de andere yak aan te koppelen en omhoog te rijden. Dan is er alle tijd om weer een foto te maken!

Jan-Dirk

3 jaar geleden

Voor de snelle foto’s (zonder te stoppen) gebruik ik een waterdichte Olympus Tg-4 die ik in de rugzakken van mijn fietsshirt bewaar. Wel even aan denken om de lens niet tegen mijn zweterige rug aan te leggen :-). Bij “whauw” momenten stop ik en haal mijn Panasonic Gx8 (micro four) met 12-60mm voor de dag. Als extra bescherming gebruik ik een sleeve van Peak Design.

Leuke site!

Reageerlogo-wit

2017 © All Rights Reserved