Shakshuka

Shakshuka

Shakshuka is een gerecht dat – denk ik – door bijna heel het Midden Oosten en Noord Afrika geclaimd wordt als nationale gerecht. Het komt oorspronkelijk waarschijnlijk ergens uit de Maghreb (lekker breed begrip) en kent veel variaties.

Het is een supermakkelijk recept om tijdens je vakantie te maken. Omdat alles in één pan gaat ben je makkelijk klaar. Als je in plaats van de rode peper (ja, we houden van pittig op deze site) harissa gebruikt heb ik binnenkort een recept voor je waar je de rest voor kunt gebruiken.

Ik geef hier een basisvariant, maar je kunt het zo uitgebreid maken als je wilt. Doe er bijvoorbeeld een aubergine door of een paar aardappelen. In Tunesië schijnen ze er ook artisjokkenharten, courgette en/of tuinbonen door te doen. Ergo, leef je uit.

Shakshuka

Ingrediënten

 • een ui, fijngehakt
 • twee tenen knoflook, fijngesneden
 • een beetje boter
 • een blikje tomatenpuree
 • 2 paprika’s, in de lengte in repen (of kleine stukjes, wat jij wil)
 • een eetlepel harissa of een rode peper, fijngesneden
 • een blik tomatenblokjes
 • een beetje komijnpoeder
 • 2 tot 4 eieren
 • een hand verse koriander

Bereiding

 1. Verhit de boter in een pan en doe de harissa of gehakte peper, tomatenpuree, paprika, knoflook en komijn in de pan. Roer het door elkaar en laat dit op laag vuur een paar minuten pruttelen tot de paprika zacht is.
 2. Doe de tomatenblokjes erbij en breng aan de kook. Laat een kleine 10 minuten zachtjes inkoken tot een wat dikkere saus.
 3. Maak 2 tot 4 kuiltjes in de saus en breek in elk kuiltje een ei. Pocheer de eieren in 10 minuten gaar. Een deksel op de pan zorgt ervoor dat de eieren wat sneller gestold zijn.
 4. Serveer in kommen, doe er de koriander eroverheen.

schoot

Reageerlogo-wit

2017 © All Rights Reserved