Paddenstoelen-risoniotto

Paddenstoelen-risoniotto

In de categorie: Niks zijn en niks lijken zijn twee héle verschillende dingen. Dit recept klinkt heel wat, maar is eigenlijk een doodeenvoudig gerecht wat je -met een paar aanpassingen- in principe overal kunt maken. Het origineel komt uit het kookboek Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall.

Officieel gebruik je risoni, vandaar de naam. Het is ook wel te koop onder de noemer orzo. Dat is een gedroogde pastasoort dat de vorm heeft van rijst. Voor de bruikbaarheid heb ik de orzo vervangen door rijst. Dat doet het net zo goed, maar dan heet het eigenlijk weer -ordinair- risotto. Wat je ook gebruikt, hou gewoon stug de naam uit de titel aan. “Luxe koken” is ook gewoon 30% bluffen.

Voor de paddenstoelen, of champignons, gebruik je wat je die dag voor handen hebt. Probeer zoveel mogelijk donkere soorten te gebruiken. Kastanje, portobello, shii-take. Dat idee. 

Paddenstoelen-risoniotto

Ingrediënten

 • 500 gr gemengde paddenstoelen (in dikke plakken gesneden)
 • een aubergine of courgette (gehalveerd en in plakken)
 • een paar klontjes boter
 • 150 gr (zilvervlies)rijst (lees: een flinke kop)
 • 3 tenen knoflook, fijngesneden.
 • een paar takjes verse tijm (uiteraard alleen de blaadjes, je hoeft hier niet te zuinig mee te zijn)
 • het kleinst mogelijke bekertje crème fraîche
 • een handvol verse peterselie
 • een glas droge witte wijn

Bereiding

 1. Kook de rijst tot deze net niet gaar is. Wikkel de pan in een doek en zet deze weg om verder te garen.
 2. Verhit boter in een koekenpan en doe een deel van de paddenstoelen erin. Bak ze op hoog vuur, blijf het doorscheppen tot alle vocht verdampt is en de paddenstoelen karameliseren. Herhaal dit met de andere delen paddenstoel. Je doet het in delen om ervoor te zorgen dat de paddenstoelen niet gaan stoven in plaats van bakken.
 3. Bak de  aubergine of courgette aan en doe dan de paddenstoelen erbij. Roer de knoflook en de tijm erdoor en laat dit even doorwarmen. Doe de wijn erbij en kook dit in.
 4. Doe er nu de crème fraîche bij, draai het vuur wat lager tot alles nét kookt. Giet de rijst af en roer dit door dit mengsel. Schep op en strooi er peterselie overheen.

Tip: Ik heb het hier over verse kruiden, je zou ook gedroogde kruiden kunnen gebruiken als je die bij je hebt. Verder zou je misschien wat bouillon bij het kookwater kunnen waarderen. Dat laat ik aan jou.

 

schoot

Reageerlogo-wit

2017 © All Rights Reserved