Voorbereiding op de fietsvakantie: Lekker koese

Voorbereiding op de fietsvakantie: Lekker koese

Koese is Fries voor slapen. Een prachtig en veel vriendelijker woord dan de Nederlandse variant. Het schijnt te zijn afgeleid van het Franse ‘coucher’. Wat mij betreft is het woord koese rijp om gestandaardiseerd te worden als leenwoord in het Nederlands.

Dit was een makkelijke! Onze slaapspullen voor de fietsvakantie zijn bijna als vanzelf verzameld. Hier wat lenen, daar een goed voorbeeld volgen en we waren klaar. Ook wel eens lekker.

Op onze voorgaande vakanties kampeerden we zwaar en sliepen we behoorlijk luxe. In onze De Waard paste makkelijk een 30 centimeter dik luchtbed. Iets dat ik jaren geleden bedongen had bij onze allereerste gezamenlijke vakantie. Met een paar oude slaapzakken, onze eigen kussens van thuis en een tweepersoons dekbed als inliner waren wij voorzien voor een goede nachtrust in de tent.

Twee jaar geleden waren die slaapzakken echt tot de draad versleten. Ik had het nog nooit zo vaak zó koud gehad als toen. In mijn jeugd werd ik al doodgegooid met het motto: “Het koud hebben is alleen maar het gevolg van een slechte uitrusting.” Het was dus duidelijk: Tijd voor een nieuwe uitrusting.

Slaapzakken

Er moest dus iets goeds komen, bij voorkeur ook vast lichtgewicht. We speelden al met de gedachte dat we deze natuurwerkvakanties niet tot in lengte van jaren zouden blijven doen en kochten daarom onze eerste ‘uitzet’ voor wat uiteindelijk een fietsvakantie werd.

Over het merk en type slaapzak is bijna niet nagedacht. We waren bekend met de Mammut Kompakt MTI 3-Season en wisten hoe goed dat type zou gaan bevallen. Vorig jaar hebben we ze in aanloop van de ‘gewone’ vakantie gekocht en getest.

En hoe goed zijn ze? Je blijft er hysterisch goed warm in. We hebben vorig jaar gekampeerd tijdens de koudste nacht in augustus ooit gemeten. De enige reden dat ik daar iets van gemerkt heb was omdat “iemand” per ongeluk in zijn slaap de stop uit het luchtbed trapte…

Slaapmatjes

Mijn broer had nog twee lichtgewicht matjes liggen die niet gebruikt werden. Het zijn ThermaRest NeoAir matjes, ik denk een van de meest gebruikte lichtgewicht matjes op dit moment. Dat gegeven was mooi meegenomen, het feit dat we ze gewoon konden lenen was voor ons al goed genoeg.

Het slaapt prima. Opblazen kan voor het grootste deel met de bijgeleverde ventilator (ja, hoe noem je dat ding eigenlijk?). Wil je dat niet gebruiken (herrie) dan kun je het matje in etappes opblazen. Hierdoor blaas je het matje op zonder jezelf compleet buiten adem te puffen. ThermaRest heeft een aardig dummy proof filmpje gemaakt waar ze het laten zien.

Kussens

Nu komen we op een punt! Wat gebruik je als kussen en hoe zorg je ervoor dat het niet van je matje af glibbert? Dat eerste mochten we zelf gaan bedenken, voor het tweede hebben we ook weer een oplossing afgekeken. Om het hoofdeind van onze matjes schoven we een kussensloop. Dit vulden we met bijvoorbeeld een opgerolde softshell (jas red.) of handdoek. Het maakt eigenlijk niet uit, door het kussensloop kun je eigenlijk alles wat je goeddunkt als vulmateriaal gebruiken.

En hoe was de nachtrust tijdens de fietsvakantie? Prima. Het is nooit hetzelfde als je boxspring thuis, maar dat hoeft ook niet. Het materiaal was goed. De campings hadden wat mij betreft hier en daar wel met een haan minder gemogen, maar als je dat niet aan kunt: by all means ga in een hotel. ¯_(ツ)_/¯

schoot

Reageerlogo-wit

2017 © All Rights Reserved