Voorbereiding op de fietsvakantie: De tent

Voorbereiding op de fietsvakantie: De tent

Er is heel veel om mee te beginnen als je eenmaal besluit een kampeervakantie op de fiets te gaan doen. Een nogal overduidelijk besluit dat je moet nemen is welke tent je kiest. Er zijn ook heel veel meningen over, want iedereen vindt zijn eigen tent fantastisch. Ik ook. Bovendien is er van alles te krijgen qua materiaal, gewicht, formaat en vooral prijs.

Je kan het eigenlijk zo gek maken als je wilt, maar 1 ding geldt ook hier: Goedkoop is duurkoop. Je kunt kiezen voor een goedkope lichtgewicht tent (klinkt als: chihuahua kuch) met een waterkolom van 200 mm of voor een duurdere tent gaan die een waterkolom heeft van minimaal 4000 mm. Drie keer raden wie het leuk heeft als het een keertje regent….

We kregen van meerdere kanten adviezen over de hierboven genoemde eigenschappen ik licht er een paar uit.

Materiaal

Zoals gezegd, er is veel te krijgen. Ook op de fiets wil je toch een beetje aan het gewicht denken en dan blijft er eigenlijk alleen lichtgewicht katoen of ripstop nylon over. Het voordeel van katoen is dat het ademt, In de ochtend heb je geen condens, en het schijnt vrij snel te drogen na een regenbui. Ik weet alleen niet hoe verstandig het is om zo’n tent nat in te pakken.

Nylon is licht, nat in te pakken, maar ademt niet heel erg. Hoe goed je ook ventileert, je tent is altijd iets nat van binnen als je opstaat. Maar goed, de ervaring leert dat je door de tent open te gooien dit -na bijvoorbeeld koffie, ontbijt en even je tanden poetsen- vrij snel kwijt bent.

Gewicht

Hier is het opletten geblazen als je een tent koopt. Bijna alle winkels vergeten de tentstokken mee te nemen in het door hen genoemde totaalgewicht van de tent. Alsof je zónder op vakantie zou gaan… Je mag natuurlijk zelf bepalen hoe zwaar je het wilt maken. Onze tent is (ja, inclusief stokken) nog net geen 4 kg.

Formaat

Oi! Hier heb ik wat voorbij zien komen tijdens onze eerste fietsvakantie. Het kan klein, kleiner, kleinst als je met de fiets gaat kamperen. Ik geloof niet dat ik bij mede-vakantiefietsers andere tenten heb gezien dan de hubba hubba van MSR. Heel leuk als je alleen bent, maar we fietsen met z’n tweeën en we gaan niet apart in een eigen tent slapen. Daarnaast wil ik een beetje ruimte om me heen, mocht het regenen wil ik niet gedwongen zijn om op een matje te blijven liggen. Ook wil ik de tassen gewoon ergens in de tent kwijt kunnen en niet buiten laten liggen.

Onze tent

Wij hebben gekozen voor de Nigor Oriole 3 een 3-seizoenen tent voor 3 personen. Als we willen kunnen we hier met twee man op onze stoeltjes in de voortent zitten. Ook in de binnentent hebben we meer dan genoeg ruimte om comfortabel een avond of dag door te brengen. Zoals gezegd is de tent in totaal nog geen 4 kilo dus voor ons licht genoeg om mee te nemen.

Er zijn nog wel een paar tweaks & hacks aan deze tent toe te passen. Zo is de buitenste hordeur volslagen onzinnig. De buitentent staat iets van de grond, dus elk insect komt daar gewoon onder door. Daarom hebben we die hor er na 1 week uit geknipt. Ook zijn de nagenoeg zwarte scheerlijnen niet heel erg handig. We hebben het buitenste deel van de lijnen daarom vervangen door fluoriserende lijnen. Het staat misschien niet op z’n allermooist, maar je breekt tenminste niet je nek over je eigen scheerlijnen.

Mocht je geïnteresseerd zijn, in 2014 heeft Op Pad deze tent getest: Test Nigor Oroile 3 tunneltent.

schoot

Reageerlogo-wit

2017 © All Rights Reserved